Lapte de vaca fiert sau nefiert? 5 5 1

Lapte de vaca fiert sau nefiert?

Pagina 1 din 5 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Re: Lapte de vaca fiert sau nefiert?

Mesaj  Onush la data de Sam Feb 20, 2010 5:06 pm

Copiii mei au primit tacamuri cand au cerut a fost o chestie fireasca naturala... n-am impus-o si nici nu mi-am dorit-o in mod special. Imediat ce au putut sa roada diverse au primit bucati in mana ( mar, cascaval, biscuite, banana, carnita facuta la gratar ), in acelasi timp au primit de la mine cu lingurita mancarea gatita sau cerealele si nu as putea spune cand sau la ce varsta lingura a trecut din mana mea intr-a lor.
Nu mi s-a parut important sa impun tacamuri pentru ca puterea exemplului functioneaza mai bine decat cea coercitiva si cum noi nu mancam cu mana aveau exemplul .

In alta ordine de idei, Lore, te sfatuiesc sa fierbi laptele chiar daca vecina are totul steril ca la carte, fierberea nu se refera doar la igiena animalului si a stapanului ci si la boli si germeni pe care animalul ii poarta. In plus laptele fiert este mai putin expus perisarii decat cel nefiert.

Try walking in my shoes.

Onush

Localizare: Piatra Neamt
Stare de spirit: Gica Contra

Sus In jos

Mesaj  Lore la data de Sam Feb 20, 2010 5:31 pm

Onush a scris:

In alta ordine de idei, Lore, te sfatuiesc sa fierbi laptele chiar daca vecina are totul steril ca la carte, fierberea nu se refera doar la igiena animalului si a stapanului ci si la boli si germeni pe care animalul ii poarta. In plus laptele fiert este mai putin expus perisarii decat cel nefiert.

Schimba cu ceva faptul ca frecvent vin controale si li se fac vacilor analize. Au contract cu cei de la Albalact. Sunt peste 25 de vaci in ferma lor.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea aceasta imagine]

Lore

Rac

http://www.luthelo.breslo.ro

Sus In jos

Mesaj  Onush la data de Sam Feb 20, 2010 6:48 pm

Chiar si cei de la Albalact il pasteurizeaza ( trateaza la temperaturi mari) inainte sa il vanda. Eu nu m-as juca cu asta.
Ei il beau crud?

Try walking in my shoes.

Onush

Localizare: Piatra Neamt
Stare de spirit: Gica Contra

Sus In jos

Mesaj  vanilla_baby la data de Sam Mar 06, 2010 7:33 pm

laptele crud este mult mai sanatos.
prin fierbere / pasteurizare se pierd vitamine, mirenale si enzime importante pentru digestie. atata vreme cat avem o sursa sigura de ce sa ne privam de calitatile lui?

cautati despre "raw milk" ca sa vedeti despre ce e vorba

vanilla_baby

Pesti

Sus In jos

Mesaj  Zana Mica la data de Dum Mar 07, 2010 6:13 am

Da...si eu am citit mult despre subiectul asta.Avem o sursa sigura de lapte la Brasov; sasul de langa noi are 10 vacute si vinde laptele la Prodlacta deci e controlat si certificat etc, noi luam de la el si il bem crud uneori dar cel mai des il fierb si o sa va spun de ce: pentru ca salmonella se poate crea si la temperaturi mai mici decat se crede si pentru ca exista si alte bacterii care se pot dezvolta in numai 10 minute de la mulgerea laptelui.Pentru flora noastra bacterica intestinala poate nu sunt atat de grave (ca adulti) insa cred ca zanei i-ar putea crea probleme.Deci momentan evit sa i-l dau.

Zana Mica

Leu Localizare: Bucuresti via Brasov
Stare de spirit: Mamiceasca

http://www.basmepentrumaria.blogspot.com

Sus In jos

Mesaj  vanilla_baby la data de Dum Mar 07, 2010 9:05 am

aa da
nici eu nu-i dau Liei
am si zis, aman laptele de vaca si produsele lactate pana cand i le voi putea da crude (facute in casa)
Zano, super faza cu laptele! noi avem dozator de lapte crud in piata, tot asa de la o ferma locala, e analizat inainte de fiecare umplere (de dozator) si costa 2,5 lei litru (deci si super sanatos si mult mai ieftin decat panarama aia de lapte pasteurizat )

vanilla_baby

Pesti

Sus In jos

Mesaj  ileana la data de Dum Mar 07, 2010 11:06 am

dar pt mamicile care nu au vaca la dispozitie si dau copiilor lapte de vaca- ce stiti ca este mai bun- cel de la cutie normal sau uht? o pereche de parinti-doctori mi-au exploicat ca cel uht ar fi mai bun- ca motivul datei mari de valabilitate este fierberea speciala care omoara toti germenii si astfel nu se strica. nici branzica prin fierbere cu lamaie nu prea pot sa fac din el...dar recent am citit ca tocmai aceasta fierbere modifica structura lui si nu mai e sanatos:(!?...ce sa mai cred...voi ce stiti?

ileana

Sagetator Localizare: Mogosoaia-Bucuresti

http://ileana-oancea.blogspot.com/

Sus In jos

Mesaj  vanilla_baby la data de Dum Mar 07, 2010 11:21 am

ileana, ani de zile am baut si eu UHT iti dai seama, dar in ultima vreme e o discutie apriga la nivel mondial legata de laptele crud vs pasteurizat sau ultrapasteurizat (care, zic unii, e chiar periculos). in plus laptele de la firme mari (gen dorna sau milli sau tnuva) e sigur produs in ferme mari (deci posibil cu furaje, hormoni etc)

pe langa bacteriile pe care le omoara, fierberea aceea la tempraturi foarte inalte distruge enzimele incluse in laptele crud, care ajuta la digestia laptelui. si asta pe langa vitamine si minerale.
deci as raspunde ca e mai bun laptele normal (la punga), cel care se strica repede :). si de la o firma mai mica.

si ma mai gandesc asa: cu cat un aliment are valabilitatea mai mare, cu atat e mai "mort". adica, daca nu se strica inseamna ca bacteriile nu au cu ce se hrani si de-aia stau departe de el.

vanilla_baby

Pesti

Sus In jos

Mesaj  ileana la data de Dum Mar 07, 2010 2:28 pm

am incercat vreme indelungata sa merg pe varianta de lapte la punga, dar pana si iarna il iau de multe ori deja stricat! vara nici nu mai vorbesc:( de aceea iau la cutie- si eu m-am ferit si inca ma feresc de cel cu termen lung...of! er un cerc vicios- o sa incerc sa gasesc prin vecini, desi nu am mare incredere nici asa...

ileana

Sagetator Localizare: Mogosoaia-Bucuresti

http://ileana-oancea.blogspot.com/

Sus In jos

Mesaj  Lore la data de Dum Mar 07, 2010 2:45 pm

primisem u email mai demult i care eram avertizata sa ma uit pe cutiile de UHT.

Acestea au niste numere inscriptionate. Unele 1 alte 12 altele 12345 si alteleelleee chiar 123456

Asta ce inseamna? Ia ghici?

Lore

Rac

http://www.luthelo.breslo.ro

Sus In jos

Pagina 1 din 5 1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum