Alegerea uleiurilor esentiale si combinarea lor 5 5 1

Alegerea uleiurilor esentiale si combinarea lor

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Alegerea uleiurilor esentiale si combinarea lor

Mesaj  bulina la data de Sam Iun 12, 2010 4:38 pm

Am mai citi una alta despre cum se alege un ulei mai acatari, dar intrebarea mea este urmatoarea: cum le putem combina, adica care sunt note de varf, de baza si de final(asa le spune?)

Daca a citit cineva undeva o clasificare sa imi dea si mie un link, sau daca stiti ceva despre asta ....

Care sunt esentele cele mai rezistente, care se simt imediat si isi pierde imediat aroma? Intelegeti la ce ma refer?

bulina

Sus In jos

uleiuri esentiale

Mesaj  rebeca la data de Sam Iun 12, 2010 6:47 pm

bulina, deci tu de fapt vrei sa afli mai multe despre uleiurile esentiale, nu despre cele vegetale.

uite aici un link folositor: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] despre combinarea UE (prefer sa prescurtez UE in loc de uleiuri esentiale, mai ales ca o sa tot folosim expresia asta)

din experienta mea iti pot spune ca cele mai persistente UE sunt cele de menta, geraniu, rozmarin, lavanda etc. iar cel mai putin persistente sunt citricele (daca pui doar lamaie sau portocale nu ramane aproape nici o urma de miros).

rebeca
Moderator
Moderator

Gemeni Localizare: Franta

http://www.eco-notes.over-blog.com

Sus In jos

Re: Alegerea uleiurilor esentiale si combinarea lor

Mesaj  Lore la data de Sam Iun 12, 2010 8:01 pm

uleiuri vegetale? Adica ulei de palmier, de cocos, de samburi de struguri? Acestea sunt cele vegetale?

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea aceasta imagine]

Lore

Rac

http://www.luthelo.breslo.ro

Sus In jos

Mesaj  kokopelli la data de Dum Iun 13, 2010 2:19 am

@rebeca e f util linkul dat de tine. Si au mare dreptate, lucru valabil si pentru sapunuri: notati de fiecare data cantitatea de UE pus caci data viitoare in cazul in care ati obtiut un miros care sa va placa chiar si 1,2 picaturi poate da totul peste cap

Daca va creati un parfumel evitati UE citrice deoarece sunt fototoxice, adica la expunerea la soare pielea se decoloreaza.

Exista 3 feluri de note:

1. Note de varf rezista celmai putin dar sunt cele mai stimulatoare Busuioc, Bergamonta, Citronella, Lavanda, Eucalipt, Portocala, Lime, Lamaie, Menta, Salvie, Cimbru etc

2. Note de mijloc sau inima parfumului au un miros puternic ce poate dura chiar s 2-3 zile cum ar fi roinita, musetel, geranium(muscata), fenicul, ienupar, levantica, rozmarin

3. Notele de baza se evapora cel mai lent si dureaza pana la o saptamana. Acestea au o aroma dulce si relaxanta, cu un efect recomfortant asupra corpului. Exemple de note de baza sunt: cedru, cuisoare, tamaie, ghimbir, trandafir, santal.

Ideea e urmatoarea, daca vreti sa obtineti un parfum echlibrat trebuie sa folositi din toate cele 3 tipuri de note.

Sper ca am fost de folos si eu. Eu una sunt fascinata de aromoterapie

kokopelli

Sus In jos

Mesaj  rebeca la data de Dum Iun 13, 2010 9:24 pm

@lore: da, uleiurile vegetale (UV) sunt cele de masline, floarea soarelui etc, deci tot ce provine din stoarcerea mecanica sau nu a anumitor plante, fructe, seminte etc.
spre deosebire de UV, UE (uleiurile esentiale) provin dintr-un proces de distilare .. practic nici nu sunt cu adevarat uleiuri ci substante eterice imbibate cu arome.

@ kokopelli - imi place f mult numele tau, are vreo legatura cu asociatia kokopelli din franta (care se bate pt agricultura ecologica si seminte traditionale)?
in alta ordine de idei si mie imi place aromaterapia, e incredibil cat de eficienta poate fi. sigur voi mai reveni la subiectul asta.

Semeni un gand, culegi o actiune
Semeni o actiune, culegi un obicei
Semeni un obicei, culegi un caracter
Semeni un caracter, culegi un destin.

rebeca
Moderator
Moderator

Sus In jos

Mesaj  kokopelli la data de Mier Iun 16, 2010 1:04 pm

rebeca a scris:

@ kokopelli - imi place f mult numele tau, are vreo legatura cu asociatia kokopelli din franta (care se bate pt agricultura ecologica si seminte traditionale)?
in alta ordine de idei si mie imi place aromaterapia, e incredibil cat de eficienta poate fi. sigur voi mai reveni la subiectul asta.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Despre organizatia din franta nu stiam nimic. Eu am avatar, medalion, cerceii si un mei tai desenat cu kokopelli

Eu sunt uimita cum in Romania sunt atat de putin informati priviind aromoterapia. Dau copiilor sa bea ulei esential de lavanda pentru linistire, isi pun in lampe desi une;e au contraindicatii clare privind alaptarea si folosirea lor in incaperi cu copialsi mai mici de 1 an...si cate si mai cate!

Ar fi foarte interesant daca ar veni cineva care are informatii actualizate despre folosirea uleiurilor. Nu?

kokopelli

Sus In jos

Mesaj  rebeca la data de Joi Iun 17, 2010 11:16 pm

Ah, de acolo vine kokopelli... foarte frumos si inspirat/inspirant

Da, cu UE e mare problema de informare mai ales ca pe piata sunt atatea falsuri. Eu am inceput un articol pt blog de mai bine de un an .... sper sa-l termin candva in viata asta :)). Pt gravide si copii mici nici nu e indicata aromaterapia, pe cale interna se iau doar unele uleiuri si doar daca e mentionat pe ambalaj ca pot fi folosite asa, pt masaj, iar, nu-s toate bune etc etc.. to be continued...
In romana mai e un blog fain despre aromaterapie: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Semeni un gand, culegi o actiune
Semeni o actiune, culegi un obicei
Semeni un obicei, culegi un caracter
Semeni un caracter, culegi un destin.

rebeca
Moderator
Moderator

Sus In jos

Mesaj  Lore la data de Joi Iun 17, 2010 11:55 pm

ok, io nu mai am decat 10 taste si deabia scriu:

dar la femeile care alapteaza nu te-ai gandit sa le incluzi? cu atat mai mult ca sunt arome care pot opri lactatia: menta, salvia...

te admir ca te gandesti la femeile insarcinate si copii...destul de singulare cazurile in care intalnesc astfel de persoane...

cunosc blogul. Poate o vei invita pe aici pe Diana

Lore

Rac

Sus In jos

Mesaj  Lore la data de Dum Iun 20, 2010 12:12 am

stie cineva ceva de ei? Vand la cantitati mai mari si preturile sunt mai rezonabile

Lore

Rac

Sus In jos

Mesaj  kokopelli la data de Dum Iul 04, 2010 11:17 pm

Te vei documenta in privinta fiecarui ulei esential pe care il folosesti. Unele dintre ele au reactii dure la expunerile solare sau la lumina puternica si tocmai de aceea vei cunoaste toate proprietatile lor pentru a lucra in conditii de siguranta.

Uleiurile esentiale se impart in mai multe categorii, in functie de aroma. Astfel, exista uleiurile florale (levantica, iasomia, trandafirul), de padure (pin, cedru), de pamant (nucsoare), ierboase (rosmarin, busuioc).

Alte categorii sunt cele mentolate (menta, piper), medicinale (eucalipt, arbore de ceai), picante (scortisoara, cuisoare), orientale (ghimber) si de citrice (lamaie, portocala).

Prima regula in amestecarea uleiurilor esentiale este folosirea uleiurilor din aceeasi categorie. Lamaia si portocala vor avea o aroma deosebita, dar si scortisoara si cuisoarele.

Se mai pot amesteca aromele florale cu cele picante, de citrice si padure. De altfel, cele din urma pot intra in combinatia oricarei alte arome nou obtinute.

Uleiurile orientale si cele condimentate pot fi amestecate cel mai bine cu cele florale si de citrice. Vei folosi insa o cantitate mai mica de ulei esential cu aroma orientala, pentru ca esenta obtinuta sa nu fie prea intensa.

Cele mentolate pot fi amestecate foarte bine cu citricele, cele de padure, ierboase si de pamant.

Armonizarea esentelor

Ai observat ca prima folosire a uleiului esential este diferita, ca aroma, de celelalte? Acest lucru se intampla pentru ca unele uleiuri se evapora rapid, iar aroma ramasa este mult mai intensa, schimbata decat cea initiala.

Astfel, pentru a reusi un amestec, va trebui sa stii exact care este timpul in care aroma se evapora. Exista uleiuri esentiale care nu dureaza decat doua ore, altele insa pot avea aceeasi aroma si cateva zile fara sa se evapore.

Vei sti astfel ca uleiurile esentiale de lamaie, levantica, portocale, grefe, eucalipt si busuioc se evapora cel mai repede, in mai putin de doua ore.

Rozmarinul, arborele de ceai, salvia ori ylang-ylang-ul se evapora dupa patru ore, iar cele mai rezistente sunt ghimbirul, smirna sau brusturele.

Daca esti la prima experienta de acest fel, poti incepe cu maximum cinci picaturi din fiecare ulei esential. Doza maxima folosita la amestecuri este de 25 de picaturi, pentru ca o cantitate mare de ulei esential semnifica proprietati scazute in timp.

Pentru a obtine esenta perfecta, mai ai nevoie de putin alcool si ulei vegetal. Vei pastra la rece cateva minute micul tau experiment de relaxare si il vei testa in cel mai scurt timp.

Cea mai buna metoda de a invata care sunt concentratiile diferitelor uleiuri esentiale este sa incerci cat mai multe variante.

sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

kokopelli

Sus In jos

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum